Home Geschiedenis

Toen in 1543 de Nijmegenaar Petrus Canisius in de nog jonge jezuÔetenorde werd opgenomen, was dat Ė zoals zou blijken Ė voor de SociŽteit van Jezus een belangrijke gebeurtenis. Niet alleen traden na enige tijd meer Nederlanders toe, er kwam ook migratie op gang van jezuÔeten uit Duitsland en BelgiŽ. Als strijdbare mannen kwamen zij soms in botsing met de gevestigde geestelijkheid en toen de Opstand (1566) zich uitbreidde, kregen zij de naam Spaansgezind te zijn. Later zouden portestante noordnederlanders een gevoel van huivering nauwelijks kunnen onderdrukken wanneer zij met een jezuÔet in contact kwamen.
Na 1814 kregen de jezuÔeten een onderwijstaak. Zij stichtten in Culemborg een seminarie in 1818 en kort daarna richten zij een gymnasium op in Katwijk, Collegie Sint Willibrord, de voorloper van het Aloysius College.
 
De club van 100 invloedrijke AC-ers
club-100-logo01De initiatiefgroep van de club van 100 kwam op 12 mei 2011 voor het eerst bijeen, nadat vanaf januari potentiŽle leden waren benaderd. De leden van de club onderscheiden zich door een meer dan gemiddelde betrokkenheid bij het AC en een groot netwerk. Tot de leden van het eerste uur behoren oud-minister Bernard Bot en Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW zorgverzekeringen.

             
madagascarkip

De stichting AC-Madagascar wil de bewoners van de dorpjes, waarvan wij de scholen steunen, helpen verder te komen door hen te stimuleren kippen te gaan fokken. Met de opbrengst van kippen en eieren kunnen zij zich iets meer welvaart verschaffen. Dat een dergelijke actie zin heeft, bewijst onze ervaring met...

Lees meer...