Home Club van 100 Interviews||...met leden van de club van 100
Interviews

fons_scheltemaOp het eerste gezicht oogt Fons Scheltema Spartaans. Op het tweede gezicht ook.
Hij was een marinier  in topconditie en dat is hij nog steeds, hoewel zijn werkterrein zich heeft verlegd naar het bedrijfsleven. Fons loopt driemaal per week hard - uiteraard ’s morgens vroeg - en maakt deel uit van een Zwitsers raceteam dat rijdt voor Ferrari. Thuis heeft hij er ook één, een Ferrari dus. Soms pakt hij een stoel om van een afstandje van zijn auto te genieten. Een stevige man, Fons, en ook een romanticus. Hij is vierenvijftig  jaar en ziet er jonger uit. Hoe is hij geworden wie hij is? Wie was hij?
Lees meer...
 

Interview met Frank Taeymans

Frans-Taymans“l’Art de vivre; vivre pour l’art.” François (Frank) Taeymans, AC/BC, 1967

Als telg uit een beroemd Jezuïetengeslacht is Frank (François) Taeymans erin geslaagd zijn jongensdroom waar te maken. Hij kocht een veertiende-eeuws kasteel in Sohier en toverde het met 30 werklieden in vijf jaar om tot een schitterend verblijf met museale allure. Hij woont er samen met zijn vrouw Ellen.
Ik nodigde mezelf uit voor een interview; het aanbod voor een lunch kwam van François zelf. De prachtige maaltijd die zijn vrouw had bereid liep uit tot half één ’s nachts. Gevieren hadden wij moeiteloos voor bijna twaalf uur gesprekstof.

Hoe kwam je op het AC terecht?
“Mijn vader was Rolducien, hij kreeg zijn opleiding op het oudste gymnasium van Nederland, dat van Rolduc en studeerde daarna klassieke talen. Na zijn studie vestigde hij zich in Den Haag omdat hij dacht daar meer carrièrekansen te hebben. Vader maakte carrière bij de NATO, hij was zeer internationaal georiënteerd en bracht veel tijd in het buitenland door. Ik was enig kind en de keuze voor het Aloysius College was min of meer vanzelfsprekend, gezien de talrijke Jezuïeten die de familie had voortgebracht. Mijn vader was zeer erudiet. Hij hechtte aan intellect, dat was wat de school bood.”
Lees meer...
 

Interview met Hans Smits

hans-smitsWie de discussie volgt over de vrije wil en keuzevrijheid (neurowetenschapper Dick Swaab schreef er uitgebreid over in zijn boek ‘Wij zijn ons brein, van baarmoeder tot Alzheimer), zal de interviews met de tweeling Smits met extra belangstelling lezen. Zijn er verschillende keuzes gemaakt of lijkt dat maar zo? Wat kan de rol van de opvoeding zijn bij genetisch identieke personen? Lees, ontmoet twee interessante mannen,  en ontdek de overeenkomsten en verschillen!

Interview met Hans Smits (AC’68)

De oudste van de tweeling Smits, Hans, oogt energiek en optimistisch. Als CEO van het Havenbedrijf Rotterdam zou je hem bijna koning van de Maas kunnen noemen. Hij heeft, net als zijn tweelingbroer Philip, ongelofelijk veel plezier in zijn werk en dat kun je zien. Hij straalt de daadkracht uit die je van de baas van het havenbedrijf  verwacht. Niet voor niets luidt het motto van het havenbedrijf: ‘De toekomst begint nu.’
Lees meer...
 

Interview Chris Oomen

chrisoomen_004De jonge jaren
De familie Oomen heeft een generatie AC-ers voortgebracht. Van de acht broers Oomen bezochten er maar liefst zeven het Aloysius College. Alle zeven gingen zij naar het gymnasium, iets waar de ouders, afkomstig uit boerenfamilies, heel trots op waren. Vader en moeder Oomen waren grotendeels autodidact. Vader Oomen moest zelfs al op zevenjarige leeftijd op het land werken, omdat zijn vader was overleden.
Chris is de zevende uit een gezin van negen kinderen. In zijn boeiende leven manifesteert hij zich zoals je van één van de middelste kinderen verwacht: creatief, dynamisch en  eigenzinnig. Met die laatste eigenschap heeft hij zich op het strenge Aloysius College van die tijd bepaald onderscheiden: hij werd in de zes jaar die zijn gymnasium Bèta opleiding duurde, maar liefst zes keer geschorst.  Chris riep weerstanden op. Het was de goede naam van de familie Oomen en vooral ook de goede relatie van vader Oomen met pater Van Litsenburg, die voorkwam dat Chris van het AC werd verwijderd.
Chris onderscheidde zich al vroeg met zijn gevoel voor marketing en pr. Om als  leerling van 4 gymnasium deel uit te kunnen maken van de schoolraad, waar normaal gesproken alleen leerlingen van 4 en 5 HBS en 5 en 6 gymnasium in zaten, afficheerde hij zich in de verkiezingscampagne met een groot wit plakaat met rechtsonderin zijn naam, in kleine letters. Niets loze beloftes die later toch niet waargemaakt zouden worden. Hij was, met zijn opvallend scherpe intelligentie, toen al een afgevaardigde waar je rekening mee moest houden. Zijn overtuigingskracht (en zijn commercieel inzicht) ontwikkelde hij onder meer met activiteiten voor de SNAAC. Hij was zeer succesvol met collectes van deur tot deur.  Hij wist precies de juiste toon te vinden om gulle gaven te stimuleren.
Lees meer...
 

Interview met Victor Dobbe

Victor-DobbeVoor mij zit een vriendelijke, slanke jongeman. Toen ik voor het eerst met Victor, voorzitter van de leerlingenraad,  kennismaakte -na mijn aantreden als rector in augustus 1998-, was Victor dynamisch, welbespraakt en enthousiast. Dat is hij nog steeds, maar hij is aanzienlijk afgevallen en hij heeft iets minder van dat rode haar.
Victor is een gepassioneerde jongeman, die met veel humor terugblikt op zeven jaar AC.

Waarom het AC?
Zowel Victor als zijn ouders kozen bewust voor het AC. Victors ouders omdat ze dachten dat hun zoon op een (havo/)vwo-school onder teveel druk zou komen te staan. Ondanks deze voorzorgsmaatregel bleef Victor toch nog zitten in klas 1. Het was Hans de Bruin, toenmalig conrector brugklassen, die voor Victor, na de doublure, alsnog de poort ontsloot naar het vwo.
Victor zelf koos voor het AC vanwege het gebouw en de sportvelden. Hij ervoer het gebouw als monumentaal, oud, historisch. “Ik heb de laatste pater nog zien vertrekken.”
Lees meer...
 

Interview Bernard (Ben) Bot

Ben-BotBernard Bot, ontving mij op zijn mooie kamer bij Meines & Partners, een organisatie die zich bezighoudt met Lobbying, Public Affairs en Strategic Communication.  De kamer is rijk voorzien van kunst -Bernard is duidelijk een verzamelaar- en heeft uitzicht op het Lange Voorhout.

De meesten van ons kennen Ben Bot vooral als minister van buitenlandse zaken in de kabinetten Balkenende II en III.
Naast zijn baan als lobbyist bekleedt Ben Bot tal van belangrijke maatschappelijke functies o.m. is hij voorzitter van de Carnegie Foundation, Radio Nederland Wereldomroep en Instituut Clingendael. Wij blikken met Ben terug op zijn leven en zijn carrière en praten met hem over de plek die werk inneemt in zijn huidige  leven en zijn band met het AC.
Lees meer...
 

Interview met Philip Smits

philip-smitsVoor mij zit een beminnelijke man, ontspannen en zichtbaar afgetraind. Geen moment zou je denken dat hij verantwoordelijk is voor een bedrijf met een omzet van bijna twee miljard -The Greenery-  en daar, als een echte workaholic, zestig tot zeventig uur in de week keihard voor werkt.

Achtergrond
Philip is de jongste van een tweeling, de oudste kinderen in een gezin van vier. Vader was technisch hoofdambtenaar bij de gemeente Den Haag en moeder was huisvrouw. Zij hebben hun kinderen ambitie en studiezin meegegeven. Ook de dochter uit het gezin Smits bracht het tot directeur, niet toevallig van een bouwbedrijf.

Philip kreeg alle ruimte om naast het schoolwerk tot een fanatiek sportbeoefenaar te ontwikkelen. Fanatiek, gedreven, immers: “Winnen is het leukste dat er is. Er is geen betere motivatie.” En aan deze onthullende uitspraak voegt Philip meteen toe: “Als je jezelf geen doelen stelt, kom je nergens. Je moet doelen stellen en tussentijds meten.” Een wedsrijd is zo’n meetmoment, net als het evalueren van je bedrijfsresultaat.
Lees meer...
 

Interview met Hans Pinckaers

Hans-PinckaersHans is nog niet zo lang van school, maar als scholier viel hij op door zijn intellect, dynamiek en betrokkenheid bij de school. Hij voorzag de rector regelmatig van adviezen (gevraagd en ongevraagd), was altijd bereid tot een muzikale bijdrage om een AC gebeurtenis culturele diepgang te geven, zat onder meer in de gemeenteraad van Madurodam, nam deel aan debatingwedstrijden en startte al op school met het bouwen van websites on demand. Een heel interessante jongeman dus.

Hans is precies zo fit en dynamisch als ik me had voorgesteld. Hij doet aan zaalvoetbal en loopt tenminste eens in de week hard: “Ik vind het belangrijk om fit te zijn, dan kan ik beter denken.” Ik praat met een echte AC-er.
Hans is opgegroeid in een intellectueel, warm, betrokken gezin, samen met Marianne, die onlangs examen heeft gedaan.

Herinneringen
De herinneringen die Hans aan het AC heeft zijn – uiteraard – vers: “Ik was erg tevreden met mijn docenten. Vooral de beta docenten van de bovenbouw. De bovenbouwjaren waren het leukst. Leraren maken of breken de school. Ik heb daar erg veel geluk mee gehad. Ik had trouwens ook een goeie klas. Met David Crauwels, Oscar Klein, Rijnko Tromp en Tim van Geenhoven heb ik regelmatig contact.”
Lees meer...
 


De club van 100 invloedrijke AC-ers
club-100-logo01De initiatiefgroep van de club van 100 kwam op 12 mei 2011 voor het eerst bijeen, nadat vanaf januari potentiële leden waren benaderd. De leden van de club onderscheiden zich door een meer dan gemiddelde betrokkenheid bij het AC en een groot netwerk. Tot de leden van het eerste uur behoren oud-minister Bernard Bot en Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW zorgverzekeringen.

             
madagascarkip

De stichting AC-Madagascar wil de bewoners van de dorpjes, waarvan wij de scholen steunen, helpen verder te komen door hen te stimuleren kippen te gaan fokken. Met de opbrengst van kippen en eieren kunnen zij zich iets meer welvaart verschaffen. Dat een dergelijke actie zin heeft, bewijst onze ervaring met...

Lees meer...